Kozmetik Ürün İçeriklerindeki Zararlı Maddeler Nelerdir? Sen, Doğal Bileşenleri Tercih Etmelisin!

“Herkes, seni göründüğün gibi algılar, sadece bazıları gerçekte ne olduğunu tecrübe ederler.”

Niccolo Machiavelli

 

Son yıllarda, sağlık ve bakım ürünlerinin içerikleri konusunda hepimiz daha da bilinçlendirildik! Öyle ki, bazı kimyevi hammaddeleri içeriğine almayan ürünler, belirli ürün kategorileri haricinde, satın alınması zorunlu ürünler haline gelmiştir. Ben, bu durumu en çok şampuan, diş macunu vs. ürünleri alırken yaşıyorum.

 

Yine de saç ürünleri söz konusu olduğunda çoğumuz, şampuanlarımızın içeriğindeki kötü bileşenlerin zararlı yan etkilerinden endişe etmiyor, hâlâ istenen kısa vadeli etkiyi elde etmeye odaklanıyoruz. Şampuanların içerik bileşenlerini kontrol etmemenin, onları daha az tehlikeli hale getireceğini zannediyoruz. kısaca, kendimize bile bile kötülük yapıyoruz.

 

 

Şampuan satın alırken kaçınman gereken bileşenler hangileridir?

 

1: Parabenler

Parabenler, ürünlerin kullanım tarihini uzatan koruyucular kategorisindedir. Ana görevleri ürünün raf ömrünü uzatmak için küf ve bakterilerin büyümesini önlemektir. Propilparaben, butilparaben ve metilparaben olarak bilinen birçok farklı paraben türü, halihazırda piyasada kullanıma sunulan kozmetik ürünlerin bazılarının içeriğinde bulunmaktadır.

 

2: Sodyum Klorür

Sodyum Klorür, sofra tuzunun kimyasal adıdır. Ucuzluğundan dolayı şampuan ve saç kremi gibi saç ürünlerini kalınlaştırmanın kolay ve ucuz bir yoludur. Aksi halde şampuan ve saç kremleri cıvık bir halde, suya yakın bir kıvamda olurlar.

 

Şampuanlardaki sodyum klorür saçlara zararlı mıdır? Saçlar için toksik değildir. Bununla birlikte, şampuanın en kötü üç bileşeninden biridir çünkü onu  daha agresif hale getirir ve özellikle boyalı veya keratinle işlem görmüş saçların kimyasallardan gördüğü zararların etkisini artırır.

 

3: Sülfatlar

Sülfatlar, şampuan formülasyonlarının en zararlı hammaddelerindendir. Sülfatlar güçlü kir çıkarıcılardır, saç derisini ciddi manada temizlerler. Ancak bunu yaparken aynı zamanda doğal olarak bulunan tüm besleyici yağları da siler, yok eder. Bu da saçlarının beslenmesini önler, onların zarar görmesine uygun koşulları hazırlar, onu kırılgan hale ve kabarmaya daha yatkın hale getirir ve sonuç olarak saçların dökülebilir.

 

Sülfat, sadece şampuanlarda kullanılan bir bileşen değildir. Birçok güzellik ürününde yaygın olarak kullanılır. En yaygın olarak kullanılan iki tanesi ve aynı zamanda en çok kaçınmanız gereken sülfat türleri şunlardır:

Amonyum Laureth Sülfat (SLES) ve

Sodyum Lauril Sülfat (SLS)

 

Amonyum Laureth Sülfat veya Sodyum Laureth Sülfat (SLES): Piyasada, marketlerde ve bakkallarda yaygın olarak satılan şampuanlarda bulunan en zararlı sülfat türüdür. Görevi, saçlarını ölü hücreler, duman ve benzeri kalıntılardan arındırmaktır. Bunları temizler ama aynı zamanda saçlarını güçlü ve parlak tutmak için ihtiyaç duyduğun tüm faydalı koruyucu yağları da saç derinden temizler.

 

Sodyum Lauril Sülfat (SLS): SLS, kardeşi SLES ile aynı şekilde çalışır. Ama buna ek olarak şampuanların köpüğünü yaratan bileşiktir. Sodyum lauril sülfatın yan etkilerinin boyutunun kanser oluşumunu hızlandırmaya kadar gittiği, kimi tıbbi araştırmalarda ortaya konmuştur.

 

Sülfatlar boyalı ve kimyasal işlem görmüş saçlara ne yapar? SLS ve SLES, boyalı, keratinle işlem görmüş saçlarda ve hatta doğal olarak kıvırcık saçlarda, normalden daha zararlı etkiler gösterebilir. Saç boyası ya da keratin bakım uygulaması sırasında saçlar, daha ince ve kırılgan bir durumdadır. Bu durum da, saçların kıvrılmasının ve uçlarının kırılmasına kolaylaşmasına sebep olur.

 

Bu duruma önlem olarak, boyama veya keratin bakımından sonra asla tuz veya sülfat içeren şampuanlar kullanmamanız ve keratin etkili bir devam şampuanı tercih etmeniz gerekir.

 

Hangi şampuanlar sodyum klorür içermez? Birinci sınıf ve profesyonel şampuanlar, bakım veya durulama sonrası saçlarını daha iyi durumda bırakmaya odaklanarak üretildikleri için genellikle sodyum klorür içermezler. Bu tip şampuanlar, boya işlemi görmüş veya keratin bakım uygulanmış saçları korumaya yöneliktir. Keratinle işlem görmüş saçlar için en iyi şampuanla tanışmalısın.

 

Parabenler, saçlarına tam olarak doğrudan zarar vermez ama sülfatlar çok kolay bir biçimde zarar gösterirler. Maalesef birçok tıbbi araştırma,  sülfatların  vücudunuzdaki östrojeni taklit ettiğini ve meme kanseri hücrelerinin büyümesini hızlandırabildiğini göstermiştir. Kısaca kötü şampuan içeriklerinden, hatta içeriğinde sülfat bulunan tüm kozmetik ürünlerinden mutlaka uzak durmalısın.

 

4: Ftalatlar

Ftalatlar, şampuanların daha kolay yayılıp ve parfümünün saçına yapışmasına yardımcı olur.

 

Olumsuz tarafı… kız çocuklarında erken ergenliğe, erkeklerde ise sperm sayısının azalmasına neden olur. sadece çocuklar için değil, çevremiz için de oldukça zehirlidirler.

  

5: Alkol

Şampuan içeriğinde yer alan alkol de zararlıdır çünkü saç derisini kurutabilir. deriyi kurutarak tahrişe, saç derisinin pul pul dökülmesine ve diğer sorunlara neden olabilir. Alkol, sıradan şampuanlarda koyulaştırıcı madde olarak sıklıkla kullanılıyor.

 

6: Sentetik Kokular

Ağır kokulu şampuanların çoğunda sentetik kokular kullanılır. Ne yazık ki bunlar astım krizlerine, saç dökülmesine ve hatta kansere bile gidebilecek zararları beraberinde taşımaktadır.

7: Sentetik Renklendiriciler

sentetik kokular gibi sentetik renklendiriciler de sağlığa zararlıdır. Şampuan alışverişinde şişenin arkasında FD&C veya D&C ve ardından bir sayı var mı? Onu tekrar rafa koy ve arkanı dön. Bu kısaltmalar kömür veya petrolden elde edilen sentetik boyar maddelere işaret etmektedir. 

 

8: Triklosan

Kısa süre öncesine kadar Triklosanın, antibakteriyel sabunlarda kullanılması serbestti. Ama artık değil ve yasaklı madeler sınıfına katılmıştır. buna karşın yine de, günlük şampuanlarda kullanılmasına engel olunmuyor. Kimyasal bir antibakteriyel madde olan triklosanın, fetüslerde kanser ve gelişim sorunları gibi ciddi sorunlara neden olabilecek hormonal bozulmalara neden olduğu bilinmektedir.

 

9: Retinil palmitat

Retinil palmitat, kimyevi ve insan sağlığına zararlı bir şampuan bileşenidir. Çünkü Retinil palmitat cildinle temas ettiğinde kaşıntıya, kızarıklığa, pullanmaya, alerjik reaksiyona ve soyulmaya vs. yol açabilir. Bazı araştırmalar bunun, aynı zamanda kanserlerin ve üreme sorunlarının da sorumlusu olabileceğini ortaya koymaktadır.

 

10: Toluen

Petrol türevidir. Şampuan içeriğinde kullanılan bu kimyevi madde, doğum kusurlarına yol açabilir ve bağışıklık sistemine zarar verebilir. 

 

Ayrıca… toluen kullanımı oldukç.a yaygındır maalesef.

Toluen sıklıkla benzen, fenilmetan, toluol ve metilbenzen isimleri ile de bileşenlerde yerini alabilir.

 

Sonuçta ne diyebilirim?


Marketlerde ve bakkallarda satılan şampuanlardaki zararlı kimyasallar söz konusu olduğunda, bu listeyi üç katına kadar uzatabiliriz. Şunu unutma; bu kötü bileşikler sadece saçına zarar vermez! Bunları saçlarına veya cildine uyguluyor olman, vücuduna nüfuz edemeyecekleri anlamına gelmez. Cilt, yapısı gereği gözenekli bir organdır. Bunun anlamı üzerine ne koyarsan koy onu emer.

Bayat laftır ama doğrudur: büyük değişiklikler küçük adımlarla başlar.


Bu nedenle, şimdilik, şampuanını  (ve diğer saç bakım ürünlerini) bu sağlıksız kimyasal içeriklerin tümünü içermeyen bir ürünle değiştirerek saç sağlığına büyük bir iyilik yaptığından emin ol. Tuzsuz formülasyonu ile öne çıkan Altın Şampuana sahip olmak ve profesyonel saç bakımı için de bu fırsatı kaçırma!

Yorumunuzu bırakın
*
iyzico ile öde